Пет причини да не гледаме Шампионска лига

radiant-champions-league-13-trophy

Сряда е, брато, но от по-различните. Този ден е по-специален по простия факт, че има Шампионска лига. Да, но нас това не ни грее особено много. Истината е, че този турнир отдавна загуби блясъка в нашите очи и вече не гледаме на него по същия начин. Сега на мода са отборите, които имат най-много „гущери“ в касата. Клубове, които се управляват от мастити шейхове, губернатори и скрити анално податливи бизнесмени.

Отдавна отминаха времената, когато отбори като Цървена звезда и Стяуа достигаха до финалния мач за трофея, а тимове като Динамо (Загреб), Розенборг, Щурм Грац, Брьонби, Хайдук, Рапид (Виена) и други скромни състави спъваха големите. Отдавна шампионите на страните не са равнопоставени с четвъртия от Англия, третия от Испания и прочие.

Тези и много други факти ни принудиха да подминаваме срещите от най-комерсиалния клубен турнир, когато търсим какво да гледаме по телевизията. И тъй като допускаме, че четеш този материал с голяма доза скептицизъм, решихме да те запознаем с основните причини, които ни отблъснаха от този турнир.

Коментаторите

Няма как да не признаеш, че българските коментатори на Шампионска лига са по-жалки и от евроучастниците ни. На нас още ни пищят ушите от Алекси, който при вида на Козмин Моци получава ерекция. Двойникът на Джим Кери от филма “От глупав по-глупав” рядко запазва хладнокръвие и спокойствие в напечените моменти. Нещо повече – подозираме, че когато влиза в коментаторската кабина, компания му прави медицинско лице, което му следи пулса, бърше пяната от устата и му дава хапчета на всеки половин час.

Липсата на български отбори

Друг основен проблем на този турнир е, че български клуб рядко припарва до груповата фаза. Причините са ясни, но все пак. Обикновено берем срам срещу отбори като Милсами, Мура, Тампере, Жилина и други ботове, но все пак друго ще е да гледаме как някои от Миневите влиза на смърт на Неймар или Бейл.

Късният час

Много по-хубави неща могат да се правят в този част на деня, брато. В 10 без 15 можеш да излезеш с някоя Цецка на кино, а после да бележиш в колата като Меси. Можеш и да ходиш да риташ с приятели или да отидеш на кино. Можеш и да гледаш някое интересно предаване по National Geographic или любимия си сериал по някои от комедийните канали. И най-важното – можеш да легнеш, за да си свеж за края на работната седмица, когато ще изпиеш всички налични пари. Мачовете трябва да се дават около 20:00 часа. Може би тогава BTV ще спрат турските сериали в този час.

Парите

Основната причина, която ни отблъсна от Шампионска лига в действителност е фактът, че този турнир много заприлича на столична кифла. КЕШ може би идва от „cash“ (б.р – от англ. пари в брой), а не от Купата на Европейските Шампиони. Не случайно му казват най-комерсиалния турнир. Като допълнение за това ще споменем само, че президентът на УЕФА Мишел Платини бе обвинен в корупция, а по Сеп Блатер бяха хвърляни пачки, защото е по-алчен и от онова прасе Пеевски.

Липса на големи отбори и легенди

Милан, Ливърпул, Интер, Марсилия, Аякс отстъпиха място на богаташи като Манчестър Сити и ПСЖ. Нещо, което допълнително ни отврати. “Гражданите” не спират да пръскат пари на трансферния пазар, но въпреки това са наричани евроидиотите на Англия.

От своя страна Милан бе принуден да разпродаде голяма част от звездите си, които поеха именно към Париж, но не защото Лига 1 е някакво извънземно първенство. С изключение на ПСЖ, другите отбори са от нивото на Славия.

В същото време звездите на ШЛ сега са Роналдо и Меси, които се състезават кой да вкара повече. А едно време гледахме великани като Раул, Малдини, Недвед, Дел Пиеро, дебелият Роналдо, Ривалдо, Перуци, Шевченко, Джерард, Гигс, Скоулс, Карагар, Анри, Нистелрой, Мориентес, Трезеге, Маккай и др. Във всеки играч имаше по някоя такава звезда, сега Роналдо и Меси не ни стигат. Сори!