Странностите в българския футбол

Странностите в българския футбол

Верно е, че тоя от снимката няма нищо общо с БГ футбола, но тя достатъчно добре илюстрира кашмера, на който сме подложени всяка събота и неделя от юли до април.

Няма друг такъв.

Тези три къси думи най-точно описват българския футбол. Нашето първенство е неповторимо, а всичко около и в него не може да се види и усети никъде другаде по света. В този материал ти събираме някои неща, върху които да се замислиш. Това са странните неща в български футбол.

Киро и коментаторите

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев е човек, който все повече ни прилича на Краля Слънце – всезнаещ, всевиждащ, проницателен, по-силен от Херкулес, по-могъщ от Зевс, по-красив от Ахил, по-богат от всички римски императори взети заедно Даже и ние сме решили да си пускаме коса и я да я гладим назад, па нема значение, че немаме 500 милиона лева.

В интервю за в. „7 дни спорт“ Домусчиев, който изглежда сериозен човек, анализира напълно несериозно коментатора на мача Партизан – Лудогорец. Бил едно, а не друго, трябвало еди-как си, пък то излязло еди-какво си, защо така, а не иначе… Айде малко по-сериозно, брато! Всички собственици на отбори в „А“ група трябва да спрат да търсят вината в журналистите за неправилно хвърления тъч, за двата леви крака на Гошко, за пиянството на Пешко и за яловия Иванчо. Голяма част от спортните журналисти в България са под всякаква критика, да, и ние им плюем на аматьорския им продукт, но не журналистите играят във вашите отбори. Нито те са виновни, когато отборите ви играят слабо. Далеч сме от мисълта, че и казаното от тях влияе по някакъв начин на играчи, треньори и масажисти. Журналистите не са виновни, че когато вашите играчи водят топката, звукът, който се чува, е от цепене на дъски. Г-н Домусчиев, Партизан можеше да ви накаже с 10 човека при 2:2. Нека футболните хора в бизнес проекта ви си направят изводите. Ако всеки върши това, което може най-добре, нещата ще са много по-положителни, а отборите ни няма да падат от Мура, Зимбру, Тампере.

Брато.бг желае успех на Лудогорец в мачовете с румънските цигани от Стяуа. Ще се радваме да видим още един български отбор в групите на Шампионска лига. Когато това стане, сигурни сме, че Кирил Домусчиев ще се хвали наляво и надясно колко е велик и далновиден, както го прави в момента с това, че бил дал 2 милиона лева да се гледа българското първенство по телевизията. Нас лично ни боли оназ работа кой кво е дал, защото ако не го направи един, то друг ще го направи. Мачове е имало преди Киро, ще има и след него. Каквото и да казва той е без значение, когато отборът му мачка. По света президентите си мълчат и въртят паричния поток. Толкова.

Иди ми – дойди ми

Точно това е мотото на мениджъра на Левски Георги Иванов, който е супер честен и доблестен, но покрива на 100% стандартите за селски тип. След като се завърна през лятото на Герена, Гонзо взе Лъчезар Балтанов като първо ново попълнение на тима. Балтанов обаче бе и първият изгонен от Левски. Странно, но факт. Последваха го още две нови попълнения – Стефано Кунчев и Радослав Димитров. Само в България може да бъде  изгонен вратар след един слаб мач. Ако по света беше така, не искаме и да си помисляме какво щеше да стане с Дейвид Сиймън, Фабиен Бартез, Икер Касияс, Давид де Хеа и др. А Пепе Мурсия – този иначе красив чичак с тикове? За първи път сигурно в историята на футбола бе уволнен треньор след победа. Мурсия трябваше да си стяга багажа след успеха с 1:0 над Локомотив София.

Странните решения в Левски привлякоха вниманието на целия свят. Английското издание Дейли Мейл написа, че Абрамович е светец, в сравнение с Гонзо. Ами Прохазка? Оня, дето на дедо ти му звучи като болест по ставите. Словакът се бори срещу Локото, мъчи се там, че даже и гол вкара за първия успех на Левски, но в следващия мач беше резерва. 30 мача чакаха Прохазка да започне да играеи в мига в, който той го направи що-годе прилично, веднага го извадиха от състава. Имаме чувството, че бихме могли да бъдем супер успешни треньори. Поне на Football Manager ни бива.

Говори ми

С българския език има сериозен проблем. Ето например бразилският емигрант и набеден футболист Маркиньос говори по-добре български от Валери Божинов, Антон Карачанаков и Спас Делев взети заедно. Спасчо пък не може да чете и пише, защото при трансфера си от Пирин в ЦСКА, вика баща си да се подпише вместо него, тъй като синът е неграмотен. Сигурно тези десетина листа от договора са изглеждали на Спас Делев като томовете на „Война и мир“.

Още нещо с говора. В спортния екип на Дарик радио няма човек без говорен дефект. Сякаш са ги събирали с конкурс.

„Пгобив на дясното кгило на домакините“

„Гофстите пфускат центъг“

„Кгай на мача“

Заплатите

Само в България най-големите футболни таланти взимат по 500 лева заплата. Веднага даваме пример – докато младокът Антонио Вутов беше в Левски, всички на „Герена“ се биеха в гърдите, че имат най-добрия футболист, раждал се в България през последните няколко години, а в същото време му даваха 500 лева заплата. За сравнение играещият на същата позиция при сините Марсиньо прибираше около 30 000 лева месечно. Бразилецът ходеше по терена все едно, че е болен от множествена склероза. В мига, в който в Левски разбраха, че Удинезе има интерес към Вутов, заплатата на момчето беше вдигната на 2000 лева. 6 месеца по-късно Левски продаде таланта от Мездра на италианците, където Тонката взима достатъчно пари, че да не се връща в България.

Мащабите

Какво е общото между Балотели, Бекъм, Патрис Евра, Райън Гигс, Рио Фърдинанд, Роналдо, Тевез и Валери Божинов? Всички те карат супер бързи бентлита. Има един излишен от редицата, ще те оставим да решиш кой. Според нас тази кола изобщо не отива на Валери. Дайте му по-скоро рейс, фадрома, нещо тежко, което завива трудно и не прави резки маневри, че да си прилича с движенията му в наказателното поле на противника.

Според нас всяка жаба трябва да си знае гьола. В този смисъл поздравяваме вездесъщия Бисер Иванов от Левски, който ходеше на тренировка с Москвич. След като бившият му шеф Наско Сираков му направил забележка, че не може да е играч на сините и да кара такава кола, футболистът с прякорЛегендата си купил чисто нова шкода. Съветваме Божинов да вземе пример, може би чак тогава играта ще му потръгне. Винаги се правим на каквито не сме и затова винаги оклепваме процепа.