in ,

11 житейски урока от Брус Лий

Брус Лий, брато, е американски и хонгконгски киноактьор от китайски произход с истинско име Лий Юен Кам. Смятан е за най-великата и най-влиятелна личност в бойните изкуства през 20 век. Умира твърде млад – на 32 години. Въпреки възрастта си, той е бил изключително мъдър човек, който може да те научи не само на шамари с крак, но и на много други неща. Именно заради това ще се спрем на неговите 11 житейски урока, които със сигурност ще те накарат да се замислиш какъв живот живееш и какво трябва да промениш в себе си, за да се чувстваш щастлив човек. След като ги прочетеш сме сигурни, че Брус Лий ще те е научил на нещо. Нещо специално. А Брус наистина беше специален.

Целите

“Целта не винаги трябва да бъде постигната. Тя просто ти служи като нещо, към което да се стремиш ежедневно. Наслаждавай се по пътя на този процес. Ето, ако си тръгнал на туристически поход, целта ти е да стигнеш до края на дестинацията, но това не значи, че не можеш да се наслаждаваш на цялата разходка. Бъди отговорен, гъвкав, и се наслаждавай на всяка изминала секунда”.

Гъвкавост

“Забележи, че най-твърдото дърво се пропуква най-лесно. Бъди гъвкав като бамбук или върба, те се огъват, но оцеляват. Най-щастливите хора на света са точно гъвкави. Те не нямат твърди убеждения, не се опитват да контролират и манипулират всички около тях. Те приемат, че живеят за момента. Ако искаш да си пълноценен, бъди гъвкав и приемай нещата такива, каквито са”.

11 житейски урока от Брус Лий

Време

“Ако обичаш живота, не си губи времето. Времето е това, от което животът се състои. Няма време за отлагане, извинения и поддаване на страховете. Не губи време, а започни смело да вървиш по пътя към своите цели. Можеш да се провалиш или да направиш грешка, но бъди смирен и продължавай. Всички ще умрем, а време няма”.

Услуга

“Истинският живот е живеенето за другите. Най-голямото удоволствие е начинът на живеене, с който може да се помогне и обогати животът на другите. Ако можеш да намериш начин за решаване на проблемите на други хора, значи си намерил идеалния начин да живееш”.

Приемане

“Не се безпокой за това или онова, кой е прав и кой не е, или кой е по-добър. Бъдете не За или Против. Ако искаме светът да е по-добър, няма да търсим кой е повече от другия. Приеми хората такива, каквито са. Няма значение дали е правилно или грешно. Това е отрицателна енергия, която не ни прави по-добри”.

11 житейски урока от Брус Лий

Целеустременост

“Аз не се страхувам, че могат да ме ударят и да ме заболи и затова са ме удряли по 10 000 пъти, но в крайна сметка трябва да постигнеш целта, а тя беше да стана боец. Не трябва да се предаваме пред пречките, а да се учим от изводите, които ще си извадим от тях”.

Творчество

“Не си налагай ограничения. Дори вашият гуру или идол да ви каже, че нещо е невъзможно, то това не е така. Той или тя е човек като теб. Много хора са казвали, че има невъзможни неща, но по-късно други хора са ги оправдавали. Бъди от последните”.

Простотата

“Простотата е ключът към блясъка. Опрости живота си и премахни ненужните неща. Като общество сме учени да постигнем материални неща и да ги трупаме. За щастие, рано или късно започваме да осъзнаваме, че това не работи. Щастието идва отвътре, а не отвън. Простите неща дават яснота и спокойствие”.

Намери своя път

“Ние всички сме уникални, но трябва да намерим нашата собствена уникалност. Слушайте сърцето си, то никога няма да ви излъже. То ви дърпа, позволете на разума да го следва”.

Предприемай действия

“Когато нещо не е достатъчно, трябва да предприемеш някаква промяна. Може да получиш информация за нещо, но ако не предприемеш действие, то никога няма да се промени. Зная, че всеки иска гаранция и сигурност преди да предприеме нещо, но такова нещо не съществува. Винаги има риск, но по-добре да предприемеш нещо, отколкото да не правиш нищо”.

Его

“Бойните изкуства ме научиха на много неща. Този спорт не е да удариш и да накараш този отсреща да го боли, а когато той те удря да надмогнеш своето его и да преодолееш страха си. Всичко, което правите включва вашето его. То е нещото, което ви кара да се страхувате. Ще се проваля или не? Ако слушате сърцето си, ще знаете, че трябва да бъдете смели. Да приемете страха вътре в себе си и да продължите напред. Животът има за цел да се живее, така че започни да живееш страстно, а не със страх”.

11 житейски урока от Брус Лий

Кефи ли те?

Невъзможните предмети на Джузепе (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Училищните снимки на звездите