in ,

ММА боецът Евгени Меченов пред brato.bg – за спорта и живота в САЩ

484793_463665643681992_2110286712_n

Евгени Меченов е на 27 години, като през последните две е в САЩ, където се занимава с ММА. Решихме да го потърсим за интервю, за да ни разкаже колко е дълъг пътят от Младост до Мериленд.

Зад Океана е известен като Bulgarito и не пропуска удобен момент да развее родния трибагреник пред носа на местните бойци. Признава, че знамето вече е окървавено, но целта му е да стане сред най-добрите професионални бойци в Щатите, където този спорт е широко разпространен.

Освен че се бие в клетка, Евгени е и професионален фитнес инструктор, което допълнително ни разбуни любопитството. Освен всичко останало, питаме го и как да влезем във форма за края на летния сезон, след като за началото не успяхме.

-Защо и как реши да се занимаваш с ММА и то в САЩ? Какво те отведе в Америка?

Съвсем случайно, след като спрях да играя футбол и трябваше да започна нещо, в което да насоча енергията си. Започнах с бокс и джиу джицу и след една година направих първия си ММА турнир. А защо САЩ? Какво по-добро място от това, за да се развиваш?

– Разпространен ли е този вид спорт в Щатите? Доколкото сме чували, янките обичат техния си футбол, хокей и баскетбол? 

Да, САЩ е страната, която развива най-много ММА, в някои от щатите се организират боеве тип гала вечери, почти като футболно първенство. Иначе е вярно, че американският футбол е №1, но във всеки спортен бар може да гледаш UFS (Underground Fight Series).

– Имаш ли някакви по-странни ритуали, които правиш преди да излезеш на ринга?

Странни не, но винаги се моля – за победа и да бъда здрав след битката. Също така нося и българското знаме, вече има доста кръв по него.

– С каква музика се мотивираш в залата и преди мачове? Имаш ли български парчета в плеъра?  

Различно, имам различни парчета, с които се надъхвам, включително и българско. Като пример мога да дам Д2 – Това сме ние. А като ме избие сачмата карам брат ми да ми прати чалга. Имам няколко диска в колата (смее се).

47053_479398335442056_966543157_n

– Как възстановяваш след тежките мачове? Чували сме, че футболистите го правят с бира?

Възстановяването е нещо, върху което трябва да поработя. Обикновено си давам ден-два почивка след мач и ако нямам контузии съм обратно в залата. Китайските масажи (accupressure) ми действат много освежаващо. Също така редувам студена и топла вода (басейн и джакузи). Не мога и без моя foam roller, с който се масажирам. Иначе бира не съм пил от миналото лято, но футболистите явно не им действа добре, ако съдим по представянето им.

-Какъв хранителен режим пазиш, за да си във форма? Можеш ли да дадеш примерен такъв?

Храня се „чисто”, наблягам на месо и зеленчуци, захар само от плодовете, „джънк фууд” понякога, все пак сме в Америка.

Примерно дневно меню, което мога да дам е следното:

  • – Винаги пия чаша вода след ставане, за да ти задвижи организма.

  • – Закуска – овесени ядки, обезмаслено прясно мляко, боровинки, половин банан, бадеми и мака (корен).

  • – Междинно хранене – Ябълка и парче кашкавал

  • – Обяд – Салата с авокадо, пилешки гърди печени, плюс киноа.

  • – Второ междинно хранене – Протеинова вафла или шейк

  •  – Вечеря – Печена сьомга, задушени броколи, моркови, лук. Десерт – ягоди с босилек.

– Освен  с ММА се занимаваш и с фитнес. Колко дни в седмицата тренираш ? Обясни ни тънкостите и на нас?

Да, от 2 години съм професионален личен треньор. Няма ден да не съм в залата. В седмицата тренирам 5 или 6 дни в зависимост от това колко тежки са тренировките ми. Когато почивам, обикновено тренирам някой друг. Тънкостите са постоянство и упорит труд, да не спираш.

936603_507518139296742_8244061_n

– Тук в България хората рядко си позволяват да наемат личен треньор. Какви са предимствата на тази услуга? 

Много от хората, които идват при мен никога не са се събличали по физическо, както се казва. Треньорът е човек, който има познанията и опита, за да помогне на хората да постигнат целите си.

„Треньорът ти разработва план, който да отговаря на твоята специфична структура на тялото, а не един модел за всички. Постоянно следи и наблюдава за правилната форма, безопасността и позицията на дадено упражнение, за да избегна контузиите. Постоянно мотивира и разнообразява тренировките и упражненията и ги прави интересни и забавни”, признава негов клиент.

– Какви хранителни добавки трябва да взимаме, за да поддържаме нормална форма, за да не се срамуваме от снимките си на плажа?

Аз лично ползвам само протеин, креатин, а като загрубеят тренировките и БЦАА, рибно масло, глюкозамин, това препоръчвам и на клиентите си. Също така и някои от т.н. суперхрани като flax seed, chia seeds и maca powder. Добавките не могат да заместят повторенията

– На какви тренировки залагаш в залата? Често ли сменяш програмата?

Високо интезивни интервални тренировки, кръгови тренировки, които наподобяват натоварването в един ММА двубой. Отскоро се запалих и по кросфит тренировките и дори се сертифицирах. Като цяло тренировките ми са специфични, постоянно променям параметрите, но имам някои правила и основни движения, които присъстват постоянно.

– Какво повече има Барак Обама от Росен Плевнелиев, че избра да живееш и да се развиваш в неговата страна?

Долари (смее се). Обама е символ на демокрацията, а ако той може да е президент, защо аз да не мога да бъда какъвто си поискам? Обама ходи на църква близо до фитнеса, в който работя, а за Орешарски не знам дали изобщо ходи на църква.

– Следиш ли протестите, които вече повече от месеца са завладели България? Какъв е отзвукът им в САЩ?

Разбира се, че следя постоянно се допитвам и до роднините за положението в страната. Освен някоя и друга статия във вестника, няма отзвук. Тук никой не го интересува какво се случва в малка страна като България. Нито имаме петрол, нито пари.

-Кога ще ги стигнем американците?

По принцип никога икономически и социално, но трябва да си вярваме и да си помагаме повече.  Определено има какво да научим от „тъпите” американци.

Ако след това интервю си станал фен на Bulgarito, заповядай в страницата му във Фейсбук, където може да научиш повече за него!

Кефи ли те?

Бургер със спагети

Най-яките голове на FIFA 13 през седмицата – част 4 (ВИДЕО)