in

Шампионите, които изпаднаха


Приказката на „Лестър“ може да се окаже с тъжен край. „Лисиците“, които само преди година тренираха отваряне на шампионско шампанско, сега се борят със зъби и нокти за своето оцеляване в английския елит. Дори и спомените за гръмките и славни победи не могат да вдъхновят тима на Клаудио Раниери, свличащ се към пропастта на Чемпиъншип. „Сините“ в момента са в най-слаба форма сред клубовете от елита с 3 точки в последните си 6 мача и без отбелязано попадение през 2017-а. Агонията, в която се намира английският шампион, продължи и срещу „Суонси“ след 0:2 в Уелс и след този мач тимът е само на 1 точка от опасната зона.

„Имаме два големи проблема: допускаме голове и в същото време не… вкарваме – анализира самият Раниери след 10-та загуба като гост за сезона. – Трябва да си поговорим с момчетата, за да потърсим решение. Не можем да продължаваме по този начин. Оптимист съм и вярвам на всеки един в отбора. Ще дочакаме момента, за да излезем от тази ситуация. Мислите ни са насочени изцяло към първенството! Шампионската лига и Купата на Англия са нещо различно. Главната ни цел е да не изпаднем.“
В интерес на истината дори и най-лошото за „Лестър“ да се случи, те няма да станат първият шампион, изпаднал още през следващия сезон. Историята помни цели 5 подобни случая през годините.

„Манчестър Сити“

През далечната 1937-а „Манчестър Сити“ записа една от най-паметните си кампании. В същия сезон, в който „гражданите“ грабнаха първата си титла, местният съперник „Юнайтед“ изпадна за двойна радост на „синия“ Манчестър. Воденият по това време от Уилф Уайлд тим записа впечатляваща серия от 22 мача без поражение, а каре играчи имаха двуцифрен брой попадения.
Сънят за „небесносините“ обаче се превърна в кошмар и 12 месеца по-късно отборът се озова в старата втора дивизия. По ирония на съдбата в същия онзи шампионски сезон за „гражданите“ тимът на „Лестър“ триумфира във втория ешелон. Историята помни още едно пропадане на шампион от Острова – това на „Блекбърн“, ликувал на върха изненадващо през 1994/95 г. Но 4 години след като отпи от шампанското тимът се озова в другия край на класирането.

„Милан“

Един от най-големите грандове в света „Милан“ също е изпитвал срама на аутсайдера. „Росонерите“ имат 2 изпадания в своята история – като първо през 1979-а като шампиони е заради уредени мачове. Скандалът, известен като „Тотонеро“, удари сериозно по реномето на „червено-черните“, а и по стабилността на клуба. Само година по-късно те се завърнаха в елита, но последва ново пропадане, този път не административно, а заради слаби резултати. Тогава грандът от „Сан Сиро“ спечели едва 24 точки от 30 мача като по онова време се даваха по 2 пункта за победа.

„Ювентус“

За разлика от своя съперник в Италия, „бианконерите“ имат едно, единствено изпадане и то възоснова на доказателства за манипулирани мачове. През 2006-а „Старата госпожа“ триумфира със Скудетото с 91 точки, но вместо да играе в Шампионската лига, бе изпратен в Серия Б. „Юве“ дори започна сезона със 9 пункта пасив. Въпреки огромния скандал, „черно-белите“ успяха да задържат основните си футболисти – мегазвездите Джанлуиджи Буфон, Павел Недвед, Алесандро дел Пиеро, Давид Трезеге, а в отбора бе привлечен под наем и обещаващият тогава Валери Божинов.

„Херфьолге“

Датският тим не е сред грандовете в страната си. „Жълто-сините“, които по настоящем се подвизават в местните регионални дивизии, има един трофей в своята история. А тяхната приказка много напомня на тази на „Лестър“. Шампионският сезон бе през 2000-ата година, въпреки че по това време те са сред фаворитите за изпадане. Напук на всички, селекцията на Йон Йенсен печели златните медали с 2 т. преднина пред „Брьондби“. Но новият век не донесе нищо положително за клуба след сензационния триумф. Още следващият сезон скандинавският тим пропадна в долния ешелон, където остана 2 години. Последва нов сезон в елита преди клубът да поеме окончателно към миманса.

„Нюрнберг“

Немислимото за действащия шампион се случи през 1969-а. Само 12 месеца по-рано „виненочервените“ вдигнаха 9-та си титла в Бундеслигата като и до днес „Нюрнберг“ си остава вторият най-успешен клуб в Германия след „Байерн“. Отговорност за големия провал за тима от Бавария носи тогавашният треньор Макс Меркел. Специалистът взе налудничевото решение да гради изцяло нов отбор след успеха, а тежестта падна върху млади футболисти. Меркел привлича цели 13 нови играчи, а голмайсторът от предходната кампания Франц Брунгс (25 гола) е продаден на „Херта“. Серията от грешни решения на треньора му костват поста през март 1969 година за сметка на Куно Клотцер. Въпреки треньорската рокада, „Нюрнберг“ не успя да спаси елитния си статут.

Кефи ли те?

Джак Даниелс пусна кафе с вкус на уиски

Изоставено куче започна работа на бензиностанция