in

Герои на 5000 км от дома

 


В края на януари Илиан Илиев официално подписа с „Алтай“. Стана четвъртият български треньор в елита на Казахстан. В кариерата си Илиев е работил предимно в Първа професионална лига, но има и кратък опит зад граница в първенството на Ангола.
Освен него в казахстанската Висша лига се подвизават още Станимир Стоилов, Стойчо Младенов и Димитър Димитров. По този начин треньорският елит е съставен от 1/3 българи, което не убегна на местните журналисти и те им обърнаха специално внимание. Освен че са сънародници, четиримата ги свързва и факта, че у нас те не са оценени подобаващо. През различните етапи от своята кариера в България и четиримата са се сблъсквали с родната действителност. Сега са герои, макар и на 5000 км от дома.
Вижте как гледат на Стоилов, Димитров, Илиев и Младенов през погледа на местната водеща медия „Проспортс.кз“.

Първият и най-титулуван

От четиримата изброени треньори Стоилов първи направи крачката в посока Казахстан. Той има впечатляващи успехи със столичния клуб, създаден преди едва 8 години. След като пое „Астана“ през лятото на 2014 година, тимът спечели първите си три трофея в шампионата, а към тях прибави и купата и суперкупата. Най-впечатляващ обаче бе пробивът му в евротурнирите, където „Астана“ игра в груповата фаза на Шампионската лига, а година по-късно и в групите на Лига Европа.
По ирония на съдбата именно Стоилов съкруши „Астана“ при дебюта на казахстанците в Европа. С „Ботев“ Мъри записа успех с 1:0 като гост и 5:0 на реванша в Бургас през 2013 година.
През следващата кампания българският наставник вече начело на противниковия отбор успя да стигне до плейофната фаза на втория по големина европейски клубен турнир. Там на пътя му застана „Виляреал“, но това не го лиши от амбициите да пробие сред големите. Мечтата не закъсня и още през следващия сезон Стоилов успя да направи „Астана“ първия казахстански клуб, достигнал до груповата фаза на Шампионската лига. Историческото му постижение не е само в Казахстан, но и в България. Именно със Стоилов „Левски“ стана първият български клуб, пробил сред големите в същия турнир през 2006 година.

Изпитания за Димитров

57-годишният Димитър Димитров се присъедини към казахстанския елит през лятото на 2015 година начело на „Иртиш“. Само 12 месеца по-късно тимът от Павлодар се окичи с медали, завършвайки на 3-та позиция.
Забележителният успех не дойде никак лесно. В хода на сезона клубът бе разтресен от финансови проблеми, в следствие на които част от основните играчи бяха продадени.
Димитров, който е работил още в Саудитска арабия и Русия, показа добри качества, за да се справи с предизвикателството. Дори и в далечен Казахстан Херо продължава да се бори срещу най-големия си противник – футболните съдии. На няколко пъти опитният специалист размаха пръст на местите рефери, обвинявайки ги в тенденциозно съдийство срещу неговия „Иртиш“.

Младенов в помощ

През лятото на 2016 г. казахстанският футбол се сдоби с още един треньор със солидни качества – Стойчо Младенов. Двукратният шампион на България с ЦСКА и носител на купата на Персийския залив с „Ал Ахли“ се присъедини към „Атирау“ с една-единствена мисия – да спаси клуба от изпадане. Преди да приеме предложението от Казахстан, бъдещият му отбор бе девети с едва 3 победи от 14 двубоя. Начело с Младенов „Атирау“ показа далеч по-стойностни игри, но слабото начало на първенството ги лиши от място в първата шестица. Местните анализатори все пак отчитат факта, че бившият национален селекционер на „трикольорите“ стигна до 1/2-финалите за купата на Казахстан, където бе спрян от силния тим на „Кайрат“.
Сега Младенов има нова мисия и тя носи името „Кайсар“. В края на ноември той сложи подписа си върху договор за 1+1 година с новака в елита, а контрактът ще бъде автоматично продължен за още 12 месеца, ако успее да повтори успеха от „Атирау“.

Източник: В-к “Труд”

Кефи ли те?

Ланчо се извини за нецензурните думи в ефир (ВИДЕО)

Джорджано с нов хит, продуциран от… “Хавай Рекърдс”