in

“Не можеш да пътуваш в Космоса” и още от най-лудите договори във футбола

Следващата седмица трансферният пазар ще забушува. Особено във Висшата лига се очакват куп многомилионни сделки с обичайните заподозрени. България също може да се похвали като част от върховете на януари. През 2005-а рекорд №1 бе трансферът на Валери Божинов от “Лече” във “Фиорентина” за 13 млн. евро.

И докато сумите обикновено се знаят, то рядко се разбират подробностите около личния договор на футболиста. След Коледа по света разкриха много тайни – едни с много финикийски знаци, други много комични, а трети направо абсурдни.

Не можеш да пътуваш в Космоса! Под такъв договор със “Съндърланд” се разписа бившият шведски национал Стефан Шварц. В английския клуб разкрили, че през 1999 г. неговият мениджър си резервирал участие в полет извън Земята и се уплашили, че клиентът може да го последва. До ден днешен Шварц не е напускал планетата Земя.

През 1996 г. нападателят Джузепе Рейна сигурно се е мислил за най-умния футболист в света. Когато подписа с “Арминия” (Билефелд), голмайсторът настоя в договора да има клауза – нова къща за всеки от трите сезона. Уви – не уточни каква. Три години поред “Арминия” му подаряваше къща, направена от детския конструктор “Лего”.

Също в Германия конгоанецът Ролф-Кристел Ги-Миен пристана на “Айнтрахт” с условието – да плащат на жена му уроци по готварство. Така и никой не разбра дали дамата е станала по-добра в кухнята.

Железният англичанин Нийл Ръдък се похвали, че всяка година изяждал 212 телешки стека и пайове от бъбреци. През 2000-а “Кристъл Палас” реши да го привлече като свободен агент. В своята автобиография тогавашният президент Саймън Джордън разказа: “Когато попитахме неговия “Уест Хем”, те ни казаха, че ни го дават без пари. Обясниха ни, че само заплатата му е дебела. Хари Реднап, тогавашният мениджър на “Уест Хем”, ме посъветва да сложа точка за килограмите в договора. Приех и написах – 10 процента глоба, ако е повече от 99,8 кг., които и без това са достатъчно много.”

Съдба – дебютът на Ръдък в “Кристъл Палас” се забави, защото не можаха да му намерят достатъчно широки шорти.

В днешно време много повече се говори за пари. Така през 2013-а “Реал” постави клауза в договора на Кристиано Роналдо – 1 млрд. евро за всеки, който иска да го откупи. Когато дойде в “Барселона”, Неймар имаше условие и получи условие. Клубът се съгласи да плаща разходите на стойност 2 млн. евро на приятели на звездата да го посещава. А Неймар прие, че ще получава само по 2 млн. евро, ако си позволи да коментира решение на треньора.

Роналдиньо е известен и като мъж на нощта. Когато напусна Европа през 2011-а и се завърна в Бразилия, кавалерът на “Златната топка” включи в договора с “Фламенго” клауза – има право два пъти седмично да осъмне в дискотека. Кариоката обаче има и друго интересно условие в свой договор, но този път като играч на “Милан”. Ръководството на “росонерите” бе наясно с качествата му и реши да се презастрахова. Играчът подписа контракт анти-Италия, или по-точно, че никога няма да играе в друг клуб на Ботуша.

Заради покойния Йохан Кройф сме свикнали с прозвището Летящия холандец. Но има и Нелетящия. Докато играеше в “Арсенал”, Денис Бергкамп си гарантира в контракта, че никой не може да го накара да се качи на самолет. Има истинска аерофобия.

Анхел ди Мария подписа договор с “Манчестър Юнайтед” за 60 млн. лири в посока “Реал”, за да стане трансфер №1 на Албиона за времето си. В контракта на аржентинеца имаше точка за бонус от 5 млн., ако спечели “Златната топка”. Явно не бе питал Меси и Роналдо.

И отново на Острова – известният с постоянните си изцепки Марио Балотели имаше любопитна клауза в договора си с “Ливърпул”. Италианският нападател игра за “мърсисайдци” през сезон 2014/2015, а от клуба направиха всичко възможно да го накарат да спре с простотиите на терена и извън него. Именно заради това в договора между двете страни имаше клауза, според която нападателят ще прибира по 1 млн. паунда допълнително на година, ако през сезона получи по-малко от 3 червени картона.

Ливанецът Самир Хамам, бивш шеф на “Кардиф”, привличаше играчи в клуба, но във всеки договор на новодошлите имаше клауза за тестване на тяхното мъжество и жертвоготовност. Така се наложи привлеченият Спенсър Прайър да яде тестиси на овен. Футболистът ги хапнал варени с лимон и магданоз.

Самуел Ето’о дълго време беше най-скъпоплатеният футболист в света благодарение на руския “Анжи” – повече от 20 млн. лири годишно. По настояване на камерунеца за всяка тренировка в Махачкала го вземаше и връщаше частен самолет. Ето’о живееше само в Москва…

Кефи ли те?

Мики Рурк се качва на ринга на 64 години

Дизайнерът на Bugatti Chiron създаде новата визия на Porsche 911