in

Лео Меси в друга кожа

Неговото име е Карамоко Дембеле. 13-годишният талант на „Селтик“, който е определян за новия Лeо Меси във футбола. В рамките на седмица младокът дебютира за… юношите до 20 г. на „детелините“, както и за националния отбор на Шотландия в същата възрастова група. А както отбелязахме, той е едва на 13 години. Въпреки крехката си възраст Дембеле „чете“ играта като опитен футболист. Дриблира, финтира, пробива, стреля, вкарва… И логично диамантът от школата на „детелините“ е вече в трансферните списъци на богаташките „Барселона“, „Реал“ (Мадрид), „Манчестър Юнайтед“, „Арсенал“, „Ливърпул“ и ПСЖ.

Освен на клубно ниво на национално също се спори за играча. Три федерации са се хванали гуша за гуша, като всяка иска Дембеле да е техен национал. Причината – вундеркиндът е роден в Лондон, но родителите му са от Кот д’Ивоар. От 6-годишен играе за „Селтик“, а тъй като 5 години учи в шотландско училище, той получи права за националния тим на страната. И Карамоко точно това направи. Преди дни тийнейджъра дебютира за Шотландия, докато Англия и Кот д’Ивоар обявиха – продължават да оспорват правата върху бъдещия Меси и очакват да го имат.

Светът разбра за съществуването на Карамоко през последните 5 седмици благодарение на сензационните му дебюти при батковците. А „Селтик“ го откри, когато Дембеле бе… само на 5 години. Тогава той правел по 100 крачета с футболната топка.

Лео Меси в друга кожа

„В мига, в който го видях, щях да се разплача – разказва Дейвид Дийни, първият треньор на Дембеле в „Селтик“. – Не може да си представите какво е да видиш 5-годишно момче да прави 100 крачета, когато децата на тази възраст не могат да изкарат 2 поредни докосвания на топката, без да ползват и ръцете си. Той прави нещата да изглеждат лесно. Сигурно съм изглеждал странно отстрани, докато го наблюдавам. След това го видях и в игрова обстановка. Той не се страхува да владее топката и да влиза в единоборства. Много клубове искаха да го привлекат и „Нюкасъл“ бяха най-близо до подпис с него, но той избра отбора, който първи му обърна внимание. Той е малкият Лео Меси, само дето е тъмнокож. Небето е границата на развитието му. Наскоро играхме мач срещу една от юношеските формации на „Барса“. След мача имаше фенове и родители, които казаха, че не са виждали дори футболисти от калибъра на Зидан, Раул и Кристиано да надиграват по толкова категоричен начин съперници от каталунския гранд. Дембеле ще стане голяма звезда, сигурен съм“.

Освен че е сравняван с Лео Меси, младокът играе на същата позиция като мегазвездата на „Барселона“. Дембеле е използван като типичен номер 10, но често играе като „фалшива“ деветка или по двете крила. Качествата, които притежава, бързо направиха Карамоко сензация в интернет. В сайта за видеосподеляне Ютюб има кадри с негови изпълнения, които са гледани над милион пъти. Въпреки популярността Дембеле е здраво стъпил на земята. Поне това казва Пол Маклафлин, класният учител на 13-годишния хлапак.

„След като дебютира за батковците на „Селтик“, доста треньори дойдоха в училище да го поздравят – разкри Маклафлин, който бе избран за най-добър учител в Шотландия през 2015 година. – Той им благодари, но бързо им се извини и ги остави, тъй като имаше да работи върху своето домашно. Родителите му също осъзнават, че образованието е на първо място и Карамоко трябва да остане здраво стъпил на земята. В момента тази известност може да е много опасна не само за образованието му, но и за бъдещото му развитие като футболист.“

А Дембеле е от голямо семейство. Той има 3 сестри и двама братя, с които живее в Гован (Шотландия). През 2008-а семейството му се мести в Глазгоу, където неговият баща Лосени започва работа в една от болниците в града.

„Въпреки че първо живяха в квартала на големия ни враг „Рейнджърс“, те никога не се опитаха да го привлекат през годините – добави Дейвид Дийни. – Те знаеха, че Дембеле тренира при нас, но не пробваха никакви мръсни игри, за да го вземат. А това е достойно за уважение.“

Световните букмейкъри вече започнаха да наддават за бъдещето на Дембеле. „Ледброукс“ приема залози с 12/1 за дебют на младока още този сезон за първия тим на „детелините“. На 33/1 е оценена възможността Дембеле да премине с трансфер в „Барселона“.

„Той е зашеметяващ – каза Брендън Роджърс, мениджърът на „Селтик“. – Освен че е талантлив, е и много работлив. Сигурен съм, че след няколко години „Селтик“ ще има своя Лео Меси. В никакъв случай той не трябва да бъде продаван, защото с него клубът може да постигне невероятни неща.“

А истинският Меси дебютира за „Барса“ на 17 години, сега е на 29. Когато Карамоко навърши пълнолетие, аржентинецът ще е в края на кариерата си и няма да е изненада, когато слиза от трона на най-добрия футболист на планетата, на него да се качи Дембеле – новият Лео Меси, но в друга кожа.

Кефи ли те?

От Тръмп, та на глог

Първенството по копаене на гробове има своя победител