in ,

Лудата банда, загуба на Тайсън и още от сензациите в спорта през годините

Tyson
Лестър е новият шампион на Англия, брато. Това изречение го четеш за 122453 път тази седмица, но ако това те успокоява, няма да е за последно и сега. “Лисиците” написаха своята приказка в дебелата книга на спорта. Там сред прашасалите страници има други позабравени чудеса, които е хубаво да се помнят. Ей така, за да продължим да вярваме в магията на спорта, напук на мерканилостта, с която се е наметнала през последните години.

Приказките:

1980 – “Чудото на леда” – хокейният отбор на САЩ грабва олимпийско злато след победа над СССР.
Съветският отбор печели златото в 6 предишни олимпиади преди сблъсъка с този американски тим, съставен от аматьори и колежани. Шокиращата победа с 4:3 на отбора на Хърб Брукс изпраща Щатите на финал, където янките триумфират срещу Финландия. Международната федерация по хокей определя “Чудото на леда” като сензация №1 на века в международния хокей и е напълно разбираемо, че американците имат куп филми и книги по темата.

Индия печели Световната купа по крикет след славната победа над домакина Англия на “Олд Трафорд”.

1985 – Денис Тейлър подхлъзва Стив Дейвис на финала на световното по снукър.
Денис Тейлър е 11-и в ранглистата, когато среща световния №1 Стив Дейвис в “Крусибъл”. Чудото в случая е невероятното завръщане на северноирландеца Тейлър, след като губи първите 8 фрейма! В началото резултатът се движи така: 7:9, 13:11 и 17:15 за защитаващия се шампион, преди Тейлър да изравни 17:17. В решителния фрейм на този прочут финал Дейвис отново повежда с 62:44, но Тейлър с огромните си очила успява да го доближи на 62:59, като в края успява да запази хладнокръвие и да вкара последната топка.

1985 – Тийнейджърът Борис Бекер спечелва “Уимбълдън”.
Очаква се защитаващият се шампион Джон Макенроу да парира претендентите Иван Лендъл, Джими Конърс и Пат Кеш и да запази титлата си. Малцина са чували за германския тийнейджър Борис Бекер, който вдига трофея на “Уимбълдън” едва на 17 г. и 227 дни. На детето чудо са необходими 10 сета, за да преодолее трети и четвърти кръг, докато другият финалист – Кевин Кърън, прелита победоносно с 6 бързи сета покрай Макенроу и Конърс през четвъртфинала и полуфинала. На финала обаче губи от Бекер в четири сета – 3:6, 7:6, 6:7, 4:6, като по този начин германецът става най-младият шампион в Голям шлем. По-късно рекордът е счупен от Майкъл Ченг през 1989 г. на “Ролан Гарос”.

wimbledon fc

1988 – Лудата банда грабва Купата на Англия
Отборът на Уимбълдън – Лудата банда, издигнат от дъното до топ елита от Дейв Басет, пристига на “Уембли” под ръководството на Боби Гулд. По това време гордостта на Ливърпул са иконите от Копа, националите Алън Хансен, Стив Макмеън, Джон Барнс, Джон Олдридж и легендата Кени Далглиш. Доновете, които тренират в един обществен парк, са отбор, съставен от отхвърлени и почти бракувани състезатели, предвождани от въглищаря Вини Джоунс с прякор Секирата. Ливърпул току-що е спечелил 17-ата си титла в лигата и е безспорен фаворит. Заучено положение от старото игрище в Съри обаче сработва перфектно и в 37-ата минута след корнер на Уайз Лори Санчес разстрелва вратаря с глава. Стражът на Доновете Безънт пък става първият човек, спасил дузпа (на Олдридж) на финал за Купата на Англия. Какъв триумф за Лудата банда!


1990 – Бъстър Дъглас пребива Майк Тайсън
Майк Тайсън беше “най-лошият човек на планетата”, нагаждайки своя боеви стил и персона към свирепите легенди Джак Демпси и Сони Листън. 47-сантиметровият врат, твърдият като скала стомах и железните юмруци го превръщаха в същински човешки разрушител. Бъстър Дъглас пък беше само един нещастен аутсайдер с коефициент 42:1 пред краля във версии WBC, WBA и IBF. Лукавият Бъстър обаче държеше Тайсън на разстояние, а при близък бой осуетяваше битката с клинчове. Скоро лявото око на Звяра се затвори и поради липса на медикаменти в неговия ъгъл напълниха една гумена ръкавица с ледена вода, която притискаха до слепоочието му между рундовете. В 10-ия рунд Дъглас му нанесе съкрушителен ъперкът, последван от страховита комбинация, която просна шампиона на пода. Тогава коментаторът възкликна: “След всичко това “Пепеляшка” изглежда като една тъжна приказка”.

Гърция спечели Евро 2004
Гърция изглеждаше обречена в група А с Португалия, Испания и Русия. Елините обаче изненадаха домакините Португалия с 2:1, постигнаха равенство с испанците – 1:1, и загубиха от сборная, достигайки второ място. Следващите три мача – четвъртфинал, полуфинал и финал, Гърция спечели с по 1:0. Великолепна организация в отбрана, перфектно планирани заучени положения и отлична работа като екип им помогнаха да победят Франция, Чехия и отново Португалия. С мижавите гърци германският майстор Ото Рехагел постигна един от най-шокиращите триумфи на турнира.

През 2008 г. на Супербоул Ню Йорк Джайънтс триумфира над Ню Инглънд Пейтриътс, след като Патриотите бяха категоричен фаворит.

 През 2015 г. пък аутсайдерът Япония надви сензационно Южна Африка за Световната купа по ръгби. Страната на изгряващото слънце шокира света на ръгбито, надвивайки двукратните шампиони от ЮАР, след като не бе печелила мач за Световната купа от 1991 г.
А тази година, нека повторим, голямата сензация е отборът на Лестър, спечелил титлата във Висшата английска лига през сезон 2015-16. Италианският треньор Клаудио Раниери, някога най-оклеветеният и малтретиран треньор на Челси, изведе малкия Лестър до върха в най-конкурентната лига на Европа. Чудесни придобивки като Джейми Варди, привлечен за 1 млн. паунда от Флитууд, и Риад Марез, смятан за негоден дори в Лига 1. Седмица след седмица се очакваше Лисиците да отпаднат, да се срутят и да загинат. Но това не стана. Те издълбаха своето име в трофея и в историята като една от най-зашеметяващите спортни сензации за всички времена.

Кефи ли те?

“Калашников” пуска своя модна линия

Нападател вкара с удара на скорпиона, ще чака награда от ФИФА (ВИДЕО)