Сахата: Рапът се променя, но трябва да останеш верен на това, което правиш

Снимка: Brato.bg

Снимка: Brato.bg

Той е най-добрият freestyle рапър, който сме чували. Той е от Перник и след няколко дни му предстои промоция на новия албум. Той е Сахата, брато!

Това видео беше само за загрявка, брато. Сахата е психопат на сцената и ние му се кефим адски. Още повече ни зарадва и фактът, че на 26-и ноември той ще представи албума си “Улична философия”. Промото на албума ще се състои в софийския бар Jazzmatazz. Ела и си вземи CD-то, което е за истински ценители.

– Първият път, когато те гледахме да забиваш, бе на рап битките в „Клуб 180“ преди близо 3 години. Направо ни счупи тиквите! Тогава спечели батъла, а и нас като фенове. Разкажи от колко време се занимаваш с хип-хоп?
– С хип-хоп не се занимаваш, хип-хопът е начин на живот. Или го живееш или не.

– Добре казано. Кои са любимите ти изпълнители и кои са хората, които те спечелиха за хип-хопа, брато?
– Във втори или трети курс в техникума ми попадна една касетка на Wu-tang и от там на сетне почнах да копая и да търся.

Снимка: Brato.bg

Снимка: Brato.bg

– А кои са хората, от които черпиш вдъхновение в момента и на кои български изпълнители се кефиш?
– Вдъхновение не черпя от хора, а от живота като цяло. На кого се кефя? Кефя се на истинските, натурални и със собствен поглед артисти. Не на изпълнители от типа „на т’ва се кефят хората, дай да го направя”.

– Ти си най-добрият фрийстайлър, който сме гледали. Честно! Как се ориентира към този стил на хип-хопа, ако може така да го наречем? Фрийстайлът не е за всеки, а ти го правиш така, че да изглежда лесно. Как става така?
– Още много отдавна на квартално ниво разцъквахме freestyle с едно приятелче. Явно ни се получаваше и за това на един батъл, 2007-2008 май беше, реших да се пусна и видях, че това е най-чистата и първична форма на рапа. И така до днес. Продължавам да си сравнявам нивото и да се пускам в битки.

– Има ли дума, на която няма рима?
– Не, дори да няма проста рима, винаги има вариант.

– Споменахме рап битките. Там ли е мястото, където можеш да добиеш опит, който да доразвиеш в последствие, защото има и много рапъри, които си бичат само на компа, без участия и твърдят, че са добри? Дет се вика, и ние можем така.
– Не е важно да се мислиш за добър, а какво мислят хората. Без участия, без допир с публиката, реална оценка няма.

– До колкото ни е известно имаш собствено студио и си бачкаш нон-стоп. С кои МС-та работиш и удряш ли рамо на прохождащите изпълнители?
– Да, направих си студио преди 4-5 години – ALL IN studio. Работя с всеки, на когото му се работи и има потенциал, но най-вече си бича моите неща.

– А какво мислиш за най-новата вълна рапъри по-конкретно и слушаш ли някои от тях?
– То май на днешно време всеки с компютър и скайп микрофон е рапър – ха-ха… Но наистина има доста надъхани младежи, които да държат нивото.

– Правили сме интервюта и с други хип-хоп изпълнители и ги питаме дали се промени стилът през годините и как. Твоето мнение какво е по въпроса?
– Променя се да и то постоянно. Въпросът е дали ще останеш верен на това, което правиш или ще правиш „чалга рап”, т.е. Продукт, който да задоволява и да се хареса на масите. Държа да подчертая – това не е музика, а пазарен продукт, който след време се забравя.

– В последно време доста рапъри започнаха да правят колаборации с поп-фолк изпълнители. Ти? Или не, брато?
– Всеки е свободен да се опитва да припечели някой лев. Не мисля, че това е начина. Аз, никога!

Снимка: Brato.bg

Снимка: Brato.bg

– Предстои промоция на албума ти “Улична философия”. Разкажи ни какво си събрал в него?
– Това е работата ми през последната година. Включени са 9 трака + един инструментал. Албумът е солов, но има две изключения. В едно парче участва София – която стана известна преди време с парчето „Син талисман”, а в друго парче едно рамо удариха моите хора от Pernik crew – Тоцката и Синдрома

– Останали сме с впечатление, че ъндърграунд рапърите у нас издават албуми, а по-комерсиалните не. Защо така?
– Защото в албумите няма пари. Те са за ценителите и за да останат във времето, а съвременните „звезди” това не ги интересува.

– Какво искаш да кажеш с “Улична философия”?
– Улична философия.

Сахата пред Brato.bg: Рапът се променя, но трябва да останеш верен на това, което правиш

– Ще има ли клипирани тракове от албума и кога да очакваме твое видео?
– Да, има за две от парчетата и се работи по трето, което е и съвместното парче със София.

– Къде хората могат да те чуят, както и да те видят на живо в близко бъдеще?
– Най- скоро в Перник. На 20-и ноември в бар „Зинк“ е първото промо на албума, след това Jazzmatazz в София на 26-и ноември. В процес на уточняване е и датата в Пловдив, но ще е в началото на другия месец. А до тогава в Youtube.

Снимка: Brato.bg

Снимка: Brato.bg

– Ако дойдем в Перник да те слушаме, ще ядем ли бой, брато, защото чуваме, че там си е традиция пък ние не сме по насилието, ако ни разбираш?
– Бой ядат тези, дето не слушат, щом ще слушате няма.

– За финал, с коя песен ще ни поздравиш?
– Нека да е с нещо мое. Парчето е включено в албума и заставам зад всяка дума.

Фейсбук събитие за представянето на албума в София

Виж и това, брато:

“Осмата миля” се пренесе в “Клуб 180”

Гледал ли си филма „Осмата миля“ с Еминем, брато? Няма начин да не си. Ние сме го гледали над 50 пъти и бихме си го пуснали пак. Затова, когато разбрахме, че в столичен клуб се правят турнирни рап-битки или т.нар. батъли, не го мислихме много и отидохме на събитието. Домакин е „Клуб 180“, който се намира на „Витошка 180“. Водещ Спенс, а официални гости са Павката от X-Team и Гявола от O.C.G.

Рап битките отново са тук

Рап-битките отново са тук
Сряда вечер е. Мъжете гледат Милан – Барселона, а истинските мъже отиват на бар. Това направихме ние, тъй като нито ни дреме за росонерите, нито за каталунците. Време е за втория кръг от рап-битките, за които вече писахме.

 

 

Рап битките в София приключиха с гръм и трясък

Рап битките в София приключиха с гръм и трясък

Отново домакин на събитието бе Спенс и Клуб 180. Един от нашия екип дори беше жури с Гявола от O.C.G. Държим да отбележим, че нашият човек е леко подкупна личност, която носи на бой и секс.

Отиваме към 23:00 часа, а атмосферата предразполага. Част от сепаретата са пълни, а Гявола от журито разцъква ФИФА 13 пред слисаните погледи на рапърите. Хванал е за мезе няколко авери и ги бие като пикня в дувар – демек душманската.

Leave a Reply

Your email address will not be published.