in ,

Грешките на БНТ със Световното

Започваме с песен, защото надолу става тегаво.

Не пропускаме мач от Световното по БНТ, брато. Намерихме куп причини да гледаме срещите от груповата фаза в 1:00 ч. и внимателно продължаваме да следим под лупа всеки съдия, като даже предложихме и наши рефери, които ще се справят по-добре от сегашните в Бразилия. Следим всичко. Най-голямо впечатление обаче ни правят грешките на колегите от БНТ. В този материал ти представяме някои от тях.

Петела не коментира мачове

Вездесъщият Петър Василев – Петела е оставен не просто на резервната скамейка, той е отритнат, забравен, преебан. Преебани сме и ние, защото трябва да слушаме Ивайло Ангелов, който не знае кои отбори играят, или Петър Иванов, известен с прякора си Малкия Петел, понеже имитира гласа на баш Петела.

Петър Василев – истинският Петел си остава единствен. Голяма работа, че в “Шоуто на Слави” го имитират. Тия младите са толкова безлични, че никой никога няма да ги имитира. 22 години Василев Петела не е изпускал голямо спортно събитие, направо ни се реве, представяйки си момента, в който са му съобщили, че няма да пътува за Бразилия. Сигурно го е приел нормално, след което е отипъл в тоалетната и си е скъсал ризата от яд и нерви. Липсва ни дразнещият му тембър, специфичният му глас, с който можеше да ни накара да го напсуваме я от кеф, я от несъгласние, но никога не можеше да ни накара да намалим телевизора. Петел, ти си голям, брато!

Антония Близнакова е водеща

Тонката не е от най-високите, но това не бива да е проблем. Какво са я оставили на тоя скърцащ стол? Тя просто не е за там. Антония не може да води, колкото и да се опитва. Стегнала се и във всяка секунда очакваме да си глътне езика и да припадне в краката на Кедъра. Тя е репортер. Всяка жаба да си знае гьола. Готова е да разстреля с въпроси всеки футболист. На снимката държи лист, залагаме 5 лева, че на него има поне 50 въпроса само за полувремето. Чернокоската е кошмарът на Валери Божинов и Спас Делев. Чичо Пенчо обаче я уважава. Там е друга бира, не искаме да говорим нищо за техните взаимоотношения. Не ни питай.

Гледаме Владо Манчев всяка вечер

Влади Манчев явно е на хонорар. Имаме чувството, че има повече включвания в студиото, отколкото изиграни срещи в цялата си кариера. Но кой е Владо Манчев?! Той дори не е участвал на Световно, а хората от САЩ 94′ са принудени да снимат реклами на бира и това е появата им на екрана. Да, изненадани сме колко много ризи има Владо Манчев, тъй като ги сменя всеки път. Богат гардероб, добър вкус, стилни прически и гладко избръснат. И все пак сме благодарни на съдбата и на ФИФА, че големият футболен форум не е два-три месеца.

Прекъсват единствения българин, участвал на 4 световни първенства

В деня на откриването на Световното първенство репортери на БНТ прекъснаха по най-наглия начин Добромир Жечев – единственият българин, участвал на 4 световни първенства. Жечев разказваше как е пазил Пеле, но това явно не се стори интересно на професионалистите от Българската национална телевизия и дадоха думата на некви бразилци, които не гледат футбол. Добромир Жечев не е случаен човек за разлика от тия дръпнипишковци. Искаме да го видим в студиото. Искаме да чуем неговия опит. Искаме да ни разкаже нещо интересно.

Канят жени съдии

Не са лоши дамите, нашите най-искрени уважения към тях и познанията им, ама жена да говори за футбол е малко странно. Ако не беше странно, по студията в Англия и Испания щяха да канят също жени, но там явно са по-тъпи и канят само мъже. Християна Гутева е красива, добре, харесва ни как премигва с хубавките си очи, харесваме чаровната й усмивка, начина, по който застава косата й, но се хващаме, че никога не я слушаме какво приказва. Веднъж се заслушахме и ни стана драго, че е прекарала часове пред Уикипедия. Толкова информация обаче не можем да поемем в рамките на минута-две. Тя е по-умна от нас, по-красива от нас, но не може да ни вкара дузпа. Ако иска, да ни пише, ще се пробваме кой кого. Залагаме 1 пакет вафли “Боровец”, че ще я бием на дузпи.

Правата за мачовете

Не смятаме, че е нормално обществената телевизия на България, която взима от правителството за 2014 г. 65 млн. лева, да не даде или продаде кадри от Световното в Бразилия на другите телевизии. Едно врабче ни каза, че другите телевизии са искали много настоятелно да дадат една камара пари на любимото БНТ, за да излъчват в новинарските си емисии головете от Световното, но от БНТ са отказали. Така хем изпускат печалба, с която няма да товарят толкова много данъкоплатеца, хем правят монопол и ни задължават да гледаме само тях. Слабо. Трябва да гледаме оня рус Хари Потър от бТВ и някакви компютърни игри, които ни пускат. Разочаровани сме от БНТ, но въпреки това Ели Гигова си ни остава на сърцето. Тя е единственото хубаво нещо в екипа и организацията на Българската национална телевизия на този Мондиал.

Чудим се обаче дали и ние да не направим Български национален интернет сайт и на нас правителството да е задължено да ни киха десетки милиони левове. Бъди сигурен, че ако излъчваме някой ден Световното, бихме давали кадрите без пари на колегите. “Колегиалност” – ето една хубава дума, която предлагаме шефовете в БНТ да намерят в някой тълковен речник и да я разучат.

“Оууу”, “Еййй”, “Ааа”, “Леле-мале!”

В национален ефир подобни изразни средства би трябвало да са недопустими. Тва не е селската махала. Сто процента Ибришиньо и Ангелиньо са обсъдили използването на междуметията с шефовете си на специална планьорка. Може би си мислят, че така разчупват. Може би си мислят, че е яко. Не и не. Така ни отвращават. Имаме чувството, че сме се качили на каруца.

“Оууу”, “Еййй”, “Их”, “Бау”, “Мяу” – така си викаме ние, брато, но в кръчмата, пък и защото не сме коментатори. А коментаторите от БНТ не си взеха поука след онова мучене преди няколко години (виж видеото от 2:22). Тия пичове трябва да разберат най-важното правил0 – коментаторът трябва да помага на зрителя и да е само лек приятен щрих на фона на футболната среща, а не да е главно действащо лице, което може да те накара никога повече да не гледаш футбол.

Арабските коментатори са нещо друго. Те създават емоция. Ама те го могат. Като не можеш да си професионалист, не се опитвай.

Няма включвания от Бразилия

БНТ-то са пратили една камара екскурзианти в Бразилия, които така и така са там на държавни разноски, поне да хванат да направят едно пряко включване, или както казват на теливизионен жаргонен език – “фалшиво живо”. Може би езиците куцат? Може би се срамуват? Може би ги мързи? Каквато и да е причината, ние като зрители сме недоволни, че в студиото разчитат само на видео материалите, изпратени от организаторите. Аре малко поработете бе, брато!

В Бразилия не е като да не се случва нищо. По улиците е опасно и по тази причина играчи и треньори се движат само с охрана. В началото на Мондиала няколко мургави братовчеди, яхнали велосипеди, нападнаха треньора на Босна с калашници. Почти преди всеки мач пък има протести, защото хората са останали на улицата. Причината? Високите наеми на имотите около стадионите заради провеждащото се Световно. Има какво да се измисли, но може би от БНТ смятат, че с репортажи за тези неща, които са индиректно свързани със Световното, ще отблъснат драгия милосърден български зрител. Не е така. Искаме да гледаме нещо интересно, а не как Азис вари компоти на Витоша.

Даваме им и други идеи –  репортаж за бразилките и защо гъзовете им стърчат като самосвал на баир. Претъпкани ли са публичните домове покрай Световното, какви шантави джунджурии се продават преди мачовете, как празнуват феновете преди, по време и след срещите, какво става по самите лагери на националните отбори. Интервю с единствения представител на родната “А” група – Райс М’Боли и по възможност да не е по телефона. Хърватите се къпаха чисто голи в басейн, а чилийска по*но актриса предлагаше безплатно проникване на всеки при успех на националния им отбор. Дедо така и не разбра, защото не ползва интернет.

Ето още малко моменти за кашмер. Гледай от 2-та минута:

Второто клипче е посветено на Ивайло Ангелов, който едва 15 пъти сгреши кои отбори играят. Цъкни тук.

Кефи ли те?

Зверска каскада, след която колата става на сол (GoPro ВИДЕО)

История на фланелката на Манчестър Юнайтед (ВИДЕО)